Wezels en (steen) nertsen veroorzaken jaarlijks veel schade aan auto’s door aan kabels te kauwen of het isolatiemateriaal van de motorkap te beschadigen. In sommige gevallen kunnen de kabels volledig worden doorgebeten of afgeknabbeld worden waardoor de auto niet kan starten of problemen geeft… en dan moet de pechhulpdienst worden gebeld.

Waarom?

Wezels en nertsen lijken aangetrokken te worden door het vismeel, de visolie en het isolatiemateriaal dat in bepaalde kabels wordt gebruikt. Jaarlijks brengen ze honderdduizenden euro’s aan onderhoudskosten met zich mee. Alle autobezitters die het hebben meegemaakt weten het en zullen kunnen beamen dat dit kleine diertje hoge kosten met zich meebrengt.

Wanneer?

Meestal treedt de schade op in het voorjaar. Tijdens de bronstijd zijn de mannelijke dieren actiever in het markeren en beschermen van hun territoria en reageerden ze op de geur van potentiële concurrenten. Ze zoeken hun territorium af op zoek naar voorwerpen of voedsel om te bijten.

Beschermen?

Wat is de beste manier om de auto te beschermen?
Er zijn verschillende “trucs” die kunnen worden gebruikt om die slimme dieren weg te houden, maar ze bieden zelden 100% garantie… De meest effectieve (en meest logische) manier om een ​​auto te beschermen, is door hem in een afgesloten ruimte of garage op slot te doen. Gaten met een diameter groter dan 6 cm moeten worden afgesloten of voorzien worden van mazen of staven om te voorkomen dat dieren opnieuw kunnen binnenkomen. Een apparaat dat hoogfrequent geluid produceert werkt het beste als afweermiddel. U vindt dit soort apparatuur online of in een winkel die tuinartikelen. De wezel of marter kan na verloop van tijd aan het geluid wennen. Daarom werken de meest effectieve apparaten met variabele intensiteit en frequentie. Daarnaast kan u een plastic omhulsel rond de kabels van de auto aanbrengen dat niet doorbeten kan worden door een wezel of nerts om uw auto te beschermen.