Onvoorstelbaar: bij mij in de tuin, zit er een steenmarter! Wat nu? Als je een steenmarter hebt gevonden, is dat geen reden om je ongerust te maken. Maar, mag je hem wel bestrijden? Lees verder voor een antwoord…

Overlast door marters

Niet alleen in het wild zijn ze te zien: de steenmarter en zijn vriendjes. De laatste jaren vinden steeds meer marters de weg naar woningen, wagens, caravans, mobilhomes, garages en noem maar op. De steenmarter is een beschermde diersoort en daardoor mag er niet op gejaagd worden. Maar mag je dan een marter doden wanneer je hem tegenkomt in en rond je woning? Het korte antwoord; nee!

De marter, een beschermde diersoort?

Steenmarter werden enkele jaren geleden bedreigd met uitsterven. Ze zijn daarom beschermde diersoort geworden. Deze status heeft de steenmarters een flinke boost gegeven, want vandaag de dag staan ze er niet slecht voor. Maar ze mogen dus niet opgejaagd worden. De wet en regelgeving omtrent een beschermde diersoort beschrijft onder andere het volgende:

De dieren mogen niet worden gedood, verwond en/of gevangen worden. Men mag de dieren niet storen en de nest mag men niet vernietigen of verplaatsen. Heeft u last van steenmarter? Zorg er dan voor dat u deze misdrijven niet heeft gepleegd. U kunt een boete krijgen en zelfs naar de gevangenis gaan bij inbreuk!

Hoe kan je best een marter verjagen?

Het wegwerken van steenmarter is niet zo eenvoudig. Als de steenmarter de perfecte positie heeft gevonden, gaat hij liever niet weg. Je herkent de aanwezigheid aan hun stank, gerommel en uitwerpselen. Wil je zelf proberen om van de steennerts af te komen? U kunt hiervoor speciale afweerapparatuur vinden in ongediertewinkels of online. De steenmarter houdt niet van ultrasoon geluid en blijft er het liefst zo ver mogelijk van weg. Het gebruik van verjagers geeft veruit de beste resultaten en kunnen we je best aanraden!